20 Ocak 2010 Çarşamba

Oklava Örgüsü Nasıl Örülür


Uzun zamandır oklava örgüsünden bahsetmek istiyordum. Oklava örgüsünü ben öğreneli de çok uzun bir zaman olmadı. Genelde oklava işi tığla yapılıyor. Fakat şişle yapılanlarını da gördüm. Bu yazımda tığla yapılanından bahsedeceğim.

Eğer zincir çekmeyi ve sık iğneyi biliyorsanız kolaylıkla yapabileceğiniz bir tığ örgüsü oklava işi. Örülen şeyde tek başına oklava örgüsü kullanılabildiği gibi ara sıralarında birit-trabzan örerseniz, oklava örgünüz daha belirgin olacaktır.

Oklava örgüsünün yapımını öğrenmek isteyenler için rahatça anlayabilecekleri 2 video seçtim. Birinci videoda oklava örgüsü oklava kullanarak, 2.sinde ise oklava kullanılmadan yapılıyor. Oklavası olmayanlar 2. videodan faydalanabilirler. Ve ya 2. videoda yapılanlar daha kolayınıza gelebilir. Seçim size kalmış.

Önce oklava örgüsünü örmek istediğiniz uzunlukta -5 ve 5′in katları olacak şekilde- zincir çekin.
Ardından geri dönüp çektiğiniz son zincirin içinden ilmek alın. Uzatarak ilmeği oklavaya geçirin.
Aynı şekilde bütün zincirlerden ilmek alarak oklavaya aktarın.
Zincirlerin içerisinden ilmek almayı tamamlayınca ilmekleri oklavadan çıkarın. 5′er ilmek sayarak, tığla ilmeklerin içerisine 5′er sık iğne yapın.
Üst sıralarda da aynı şekilde; bu sefer sık iğnelerin içerisinden ilmek alarak oklava örgüsüne devam edin.
Oklava örgüsünden yapabilecekleriniz: Oklava örgüsüyle, şiş örgüsüyle yapabileceğiniz pekçok şeyden yapabilirsiniz. Şimdiye kadar oklava örgüsüyle örülmüş bebek battaniyesi, bayan-kız çocuk yelek-ceketi, lif-elbezi, atkı-şal, eldiven, çanta gibi pekçok örneğe rastladım. Altta bunlardan bazılarını görebilirsiniz. En son fotoğraftaki bebek için yapılmış oklava örgüsü de harika olmuş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder